Atunci când suferi de diabet tip 2, bucătăria poate fi cel mai mare inamic al tău. De ce? Pentru că există foarte multe alimente periculoase care, consumate frecvent, înrăutățesc semnificativ modul în care gestionezi afecțiunea respectivă.
Cu alte cuvinte, o dietă diabet tip 2 trebuie să excludă mai multe tipuri de alimente pentru a se promova menținerea zahărului din sânge la un nivel optim și implicit, pentru a promova o stare generală de sănătate bună.
Iată care sunt cele mai periculoase alimente pe care le poți consuma atunci când suferi de diabet tip 2!
Alimente cu grad de risc ridicat
Există opt tipuri de alimente considerate ca având un grad de risc destul de ridicat pentru persoanele care suferă de diabet tip 2. Acestea sunt, după cum urmează:
· Băuturile zaharoase – băuturi precum sucul, ceaiurile îndulcite, cafeaua, dar și acele băuturi sportive, încărcate cu electroliți, au un conținut destul de ridicat de zahăr. Acestea sunt cu precădere periculoase dacă sunt consumate pe stomacul gol, deoarece pot cauza creșterea subită a nivelului de zahăr din sânge, un lucru care nu se întâmplă atunci când ai o dieta diabet tip 2 corespunzătoare.
· Cerealele rafinate – pâinea albă, cerealele cu zahăr, dar și gustările procesate pe bază de cereale rafinate (adică nu integrale) au un conținut ridicat de carbohidrați și scăzut de fibre. Compoziția lor poate cauza un nivel general crescut de zahăr din sânge.
· Prăjeli – faimoasele prăjeli din bucătărie sunt unul dintre cei mai mari inamici ai diabetului de tip 2. Alimentele prăjite sunt bombe calorice cu un adaos sănătos (deloc) de grăsimi nocive. Această combinație duce la luarea în greutate pe termen lung și la creșterea rezistenței la insulină (negativă când suferi de diabet tip 2).
· Carne procesată – carnea procesată, precum cârnații, crenvurștii și șunca, are un conținut foarte ridicat de sare, dar mai ales de conservanți. Dacă elimini carnea procesată și urmezi o dietă diabet tip 2 corespunzătoare, vei observa cum tensiunea arterială scade!
· Lactate bogate în grăsimi – brânza și laptele conțin grăsimi saturate care pot contribui la creșterea nivelului de colesterol. Pe termen lung, acestea provoacă luarea în greutate, în special când vine vorba de persoanele care suferă de diabet tip 2.
· Fructe cu conținut ridicat de fructoză – ananasul, mango și strugurii, printre altele, ar trebui consumate cu moderație, deoarece acestea sunt natural bogate în fructoză (zahărul din fructe), element care poate îngreuna modul în care gestionezi diabetul de tip 2.
· Produse de patiserie – acestea sunt foarte bogate în zahăr adăugat și grăsimi nesănătoase. Trebuie eliminate complet dintr-o dietă diabet tip 2 pentru a promova controlul optim al nivelului de zahăr din sânge.
· Conserve cu adaos de zahăr – ar trebui să eviți conservele de fructe, legume și altele similare deoarece, pe lângă conservanți, acestea au adăugat de obicei și foarte mult zahăr, unul dintre inamicii principali ai diabetului de tip 2.
Care sunt alternativele?
Cele opt tipuri de alimente menționate anterior pot fi înlocuite cu cereale integrale, legume verzi, fructe, proteine simple (pui, pește, linte) și grăsimi sănătoase.
O altă alternativă optimă este o dietă diabet tip 2 specializată, precum dieta VLCD NUPO care, prin intermediul produselor sale specializate, te poate ajuta să controlezi mai ușor diabetul de tip 2 – fără a petrece prea mult timp gătind sau încercând să compui un meniu cât mai sănătos pentru tine!
Indicațiile NUPO te ajută să-ți menții sănătatea și greutatea în același timp – sau chiar să slăbești!